Cyklende og hurtig

posted in: Sundhed | 0

Selvom antallet af indbrud i folks boliger er faldet over de sidste år, så er der stadigvæk mange anmeldte indbrud i Danmark. Det får os til at tænke, at vi må gøre noget for at føle os trygge i vores bolig. Tanken om indbrud er ikke rar. Vi hører ofte om ofre for indbrud, at de ikke kun døjer med tabet af genstande, som de måske tillægger stor affektionsværdi, selvom genstandene egentlig ikke er værdifulde. De døjer også med problemer som angst og nervøsitet, fordi indbruddet føles som et groft overfald på ens krop.

Tyverisikring

Derfor er vi mange, som køber tyverialarmer. Og det er sådan set fornuftigt nok. Sådan en alarm kan fortælle os – hvis vi ikke er hjemme, og hvis den er tilknyttet en app – at der er sket et indbrud. Vi kan derfor hurtigt tilkalde politiet, og måske er vagtfirmaet, som vi har kontrakt med allerede på vej. Men er det nu den rigtige måde at få tryghed i sin bolig på?

Det er bestemt ikke værdiløst at have en tyverialarm i huset. Men det er altså kun en alarm. Og den kan ikke forhindre, at tyven bryder ind. Den kan måske forsinke tyven lidt, fordi forskrækkelsen over hyletonen bevirker, at tyven skal bruge tid på at destruere alarmen. Hvad skal vi så gøre for at kunne være trygge? Ja, jeg vil foreslå to ting.

Tilkald en låsesmed

Den første, og vigtigste er, at vi tilkalder en låsesmed. Det kan sagtens være en billig låsesmed her i København. Det behøver ikke at være et stort og dyrt firma, der er specialiseret i adgangskontrol og den slags. Låsesmeden skal skifte låsene til boligens døre ud – og du kan faktisk finde lave priser på den slags. Se for eksempel her. Dermed er du sikker på, at ingen andre har nøgle til din bolig end dig selv. Mange indbrud sker, nemlig fordi en ondsindet person allerede har nøgle til boligen. Det kan fx være en ekskæreste til den, der boede i boligen, før du flyttede ind.

Lær naboerne at kende

Det andet, du skal gøre, er at lære dine naboer at kende. Det vil nemlig være meget værdifuldt for jer alle, hvis I kan tage ansvar for hinanden, imens I er væk. Sagt på en anden vis: Hvis du og dine naboer holder lidt øje med jeres boliger og med, hvem der kommer og går fra dem, så vil chancerne for, at en ukendt person (som måske viser sig at være en tyv) bliver opdaget i tide. Altså inden indbruddet sker.

Jeg sagde, at det sagtens kan være en billig låsesmed, du skal tilkalde for at få dørenes låse udskiftet. Ja, alle låsesmede har erfaring med udskiftning af låse. Det er en del af deres job, som de oftere bliver bedt om at udføre i forhold til, hvor ofte de bliver bedt om at komme og hjælpe en kunde med at få åbnet døren, fordi kunden har glemt sin nøgle på kontoret.

Ja, tyverisikring og tryghed handler derfor ikke kun om en alarm. Det handler om, at du mekanisk sikrer din bolig med nye låse. Og så handler det om, at der skal være tillid imellem dig og naboerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *