Overvægt hos unge

posted in: Sundhed | 0

Fedme eller “bare” almindelig overvægt i barndommen og i teenageårene er en forbandelse i det moderne samfund – og af flere årsager. Dels skaber det en generation af unge med svære helbredsproblemer, og dels skaber det en generation af voksne, der med sikkerhed vil dø en tidlig død af overvægt og følgesygdomme.

Lad mig sige det helt klart med det samme: Hvis du er forælder til et overvægtigt barn, har du svigtet! Og hvis du ikke gør noget ved det NU, svigter du en gang mere. Det er IKKE børnenes skyld, at de bliver overvægtige. Det er din skyld som forælder, og det skyldes dårlige kostvaner og eftergivenhed for krav om slik og sodavand. Husk, at det mere end noget andet er sukkeret og kulhydraterne, der er fjenden. Og giver du dit barn slik, sodavand, masser af brød og andre kulhydratbomber, har du gjort dit til at sikre, at dit barn ikke bliver gammelt nok til at skulle have folkepension.

Idræt og bevægelse

Danske børn bevæger sig generelt alt for lidt, og derfor har de ikke den forbrænding og det behov for kalorier, som børn havde for bare 40-50 år siden. Samtidig med dette er kosten i mange danske hjem så elendig, at den kombination skaber en hel hær af buttede eller fede børn, der vokser op til at være allerede småsyge teenagere. Gør noget ved det!

Jeg kan ikke kraftigt nok slå til lyd for, at du sikrer, at dit børn er fysisk aktivt mindst en time dagligt. Du kan gøre det – og samtidig skabe en god vane – på mange måder. En mulig måde kan være at kigge på de mange skoler, der efterhånden tilbyder idræt på et højere niveau end de få lovbefalede timer. For eksempel idrætsefterskoler som denne på Fyn – eller måske tilbud om fysisk aktivitet efter skoletid derhjemme.

Hvad siger du? Har du overvægtige børn? Og hvis du har – hvad gør du for at redde dem fra din fejltagelse?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *